BusinesNews Wire Press Release company Logo
Home Ipsnews Pans – All information och detaljer

Pans – All information och detaljer

by Busines Newswire
0 comment

Vad är en panna?

Om du någonsin har stått i köket och lagat mat vet du hur viktigt det är med bra köksredskap. Detta inkluderar i synnerhet en stekpanna, eftersom du inte kan klara dig utan den. Men beroende på vad du planerar att göra kommer du att behöva olika stekpannor, eftersom de vanligtvis är utformade för specifika typer av matlagning. För att kunna utnyttja alla fördelar med en stekpanna använder de flesta därför en så kallad kokpanna. Den har en lämplig beläggning så att stekningsresultatet blir optimalt. De flesta modeller är också mycket slitstarka och idealiskt lätta att rengöra.

För att ge dig en kort överblick över de olika stekpannorna på marknaden följer här en översikt. En grundläggande åtskillnad görs mellan följande typer:

 • Wok: Den är speciell och används främst för asiatiska rätter. Den har en hög kant och en liten bas. Det är därför mycket lätt att virvla.
 • Crêpepanna: Den har en liten botten och en djup kant. Detta gör den idealisk för crêpes.
 • Sautépanna: Vid sautering används mycket fett, därför har den en högre kant för att skydda mot stänk.
 • Grillpanna: Den är utrustad med en speciell botten som ger köttet de typiska grillränderna. De skapar också lite utrymme mellan maten som ska grillas och pannans botten.
 • Fiskpanna: Denna panna är lämplig för stekning av hel fisk och liknar en grillpanna när det gäller botten.
 • Braiseringsgryta: Används för rätter som gulasch eller ragout. Den har också en mycket hög kant och är så kompakt att den enkelt kan placeras i ugnen.
 • Stekpanna: Det är en allroundpanna som kan användas till nästan allt i köket. Den är lämplig för vardagsbruk och kan användas till allt från ägg och kött till grönsaker och potatis.

Så det finns praktiskt taget rätt modell för varje tillfälle. I det följande vill vi förklara vad som är viktigt när du köper en panna som Emura stekpanna, vad du behöver se upp för när det gäller hållbarhet och hur du kan rengöra den så enkelt som möjligt.

Vem är målgruppen för pannor?

I princip behöver alla en bra kastrull i köket. Målgruppen är därför mycket bred. Den vänder sig också till alla som föredrar okomplicerad hantering. Den vänder sig till alla åldersgrupper, både män och kvinnor. Det krävs ingen särskild kunskap för att kunna använda en kastrull och laga mat med den. De flesta är utformade så att vem som helst kan använda dem.

Vad kan man göra med en kastrull?

Även om stekpannor är avsedda för en viss typ av mat kan de användas vid alla möjliga tillfällen när du vill steka något. Det spelar ingen roll om det är kött, grönsaker, fisk eller annan grillad mat. Det är viktigt att du är uppmärksam på vilka typer av spisar den är lämplig för när du väljer. Vissa modeller är endast lämpliga för användning på induktionshällar. Andra kan också användas på gas- eller keramikhällar. Och ytterligare andra kan användas på alla dessa typer av hällar samtidigt. Var uppmärksam på denna funktion om du ändå fokuserar på hållbarhet och kanske kommer att köpa en ny spis inom de närmaste åren. Annars måste du köpa en ny kastrull.

Tekniska fakta om kokkärl

När det gäller tekniska egenskaper ligger huvudfokus på materialet och beläggningen. Båda säger också något om kvaliteten. Låt oss kortfattat beskriva egenskaperna hos denna typ av panna.

Dessa material används:

 • Aluminium
 • Gjutjärn
 • Koppar
 • Järn
 • Rostfritt stål

Om du vill ha en hållbar modell ska du välja en modell av gjutjärn, koppar eller järn. Men även aluminiummodeller med en lämplig beläggning kan uppnå en hög hållbarhetsnivå.

Ett av dessa material används därför vanligtvis som beläggning:

 • Keramik
 • Emalj
 • Teflon

Medan keramik och emalj fortfarande används idag i olika modeller, blir teflon mindre och mindre vanligt. Endast specialpannor med en speciell teflonbeläggning har fortfarande ett gott rykte idag. Keramik och emalj sägs också ha en lång hållbarhet.

Vilka kvalitetsegenskaper bör du vara särskilt uppmärksam på?

Om du redan vet vilka krav du har på pannan är du redan på rätt spår. De funktioner som beskrivs ovan bör göra det lättare för dig att förstå vilken panna som är lämplig för dina behov och, framför allt, vilken panna som har en viss kvalitet och hållbarhet. När du köper online, var uppmärksam på leverantörens öppenhet. Ju mer han avslöjar om sin produkt, desto mer pålitlig är han.

Allmänna åsikter om kokkärl

Om du letar efter en lämplig panna men redan vet vilken modell du ska välja kan du dra nytta av andras erfarenheter. De har redan skrivit recensioner av de olika pannmodellerna. Var dock medveten om att dessa alltid är subjektiva rapporter som du bara kan använda som en guide. Ändå är sådana rapporter ett bra sätt att få en första översikt.

Möjliga fördelar och nackdelar med kokkärl

Som du säkert vet har stekpannor olika för- och nackdelar. Vi vill sammanfatta dessa nedan.

Fördelar:

 • Enkel rengöring av respektive material
 • många rätter kan enkelt tillagas med dem
 • Mycket lång hållbarhet, beroende på sammansättning
 • Coating möjliggör tillagning av många olika livsmedel
 • de flesta har lång hållbarhet, förutsatt att de är av hög kvalitet
 • Lämplig för olika typer av spisar

Nackdelar:

 • Olika storlekar krävs beroende på tillagningsprojektet

FAQ om kokkärl

Slutligen vill vi ta upp de vanliga frågorna för att ge dig en ännu bättre överblick. Här kan du också hitta ett eller två svar på en fråga som vi kanske inte har besvarat tidigare.

Q: Krävs det alltid ett lock för användning?

A: Det beror alltid på vad du har för avsikt att göra med kokkärlet om ett lock är nödvändigt. Många modeller levereras inte med lock som standard. Generellt sett kan det vara en fördel att alltid ha ett lock till hands.

F: Hur rengörs en kastrull?

S: De flesta stekpannor håller längre om de rengörs på rätt sätt. Det innebär att du låter dem svalna efter användning, torkar av dem med en fuktig trasa och sedan är det klart. För mer envis smuts bör endast ett milt rengöringsmedel användas. Under tiden används inte slipande rengöringsmedel eller liknande för rengöring.

Ytterligare länkar

 1. https://emura-koekenpan.nl